Algemene info

Tanden poetsen

afbeelding

Tijdens de orthodontische behandeling is het van groot belang om de brackets na elke maaltijd te poetsen. Zeker ook poetsen voor het slapengaan.

Etensresten en plaque blijven immers gemakkelijker kleven tussen de blokjes. Deze kunnen zorgen voor gaatjes of witte vlekken op de tanden. Dit moet zeker worden voorkomen. Er bestaan tandenborstels met een V-vormige inkeping in het midden waar de brackets tussen passen. Het poetsen wordt hierdoor makkelijker. 

Ook een elektrische tandenborstel kan worden gebruikt, Er bestaan hiervoor speciefieke opzetkopjes.

Boven de brackets

Start met poetsen boven de blokjes

Zet de borstelkop in een hoek van 45 graden boven op de brackets en poets in heen en weer gaande bewegingen de tanden, kiezen en brackets schoon.

Op de brackets

Zet de tandenborstel recht op de brackets en poets goed schoon.

Onder de brackets

Plaats de tandenborstel in een hoek van 45 graden onder de brackets om ook aan deze zijde de tandplaque weg te poetsen.

Kauwvlak

Poets het kauwvlak van de tanden door de tandenborstel recht op de vlakken te plaatsen en wat grotere poetsbewegingen te maken.

Tandvleesrand

Poets ook steeds het tandvlees mee. Dit is heel belangrijk. Ook hier zit tandplaque. Zet de tandenborstel in een hoek van 45 graden op het tandvlees en poets de rand van de tand en het tandvlees door een aantal korte poetsbewegingen te maken (een 6-tal). Maak op deze manier de tandvleesrand boven elke tand mooi.

Tussen de brackets

Plaats de juiste maat van rager tussen tanden en kiezen. Beweeg de rager een 10-tal keer rustig heen en weer en verwijder de restjes. Ragertjes zijn te vinden bij de apotheker of supermarkt.