Algemene info

Orthodontie bij volwassenen

Een mooie lach op elke leeftijd

Een orthodontische behandeling is op elke leeftijd mogelijk. Wanneer tanden in engstand staan of er spleetjes tussen de tanden zitten, kan er minder grondig worden gepoetst. Dit kan leiden tot tandbederf, tandvleesproblemen of zelfs op termijn het loskomen van tanden. Een slechte beet kan anderzijds ook kauwmoeilijkheden, schade aan het bot of sterke slijtage aan de gebitselementen veroorzaken.

Ook het esthetisch aspect is belangrijk. Een mooi gebit kan uw zelfvertrouwen een boost geven. Een afwijkende tandstand verergert daarenboven meestal met de jaren. Een raadpleging bij een orthodontist is de beste manier om te weten of een orthodontische behandeling voor u nuttig kan zijn. De toestand van tanden, tandvlees en ondersteunend bot zijn de belangrijkste factoren om te weten of een behandeling wenselijk is.

Met brackets kan je verder eigenlijk alles blijven doen – zingen, muziekinstrumenten bespelen, uit eten, kussen…
De moderne technieken maken de orthodontische behandeling veel comfortabeler en minder zichtbaar. De metalen brackets zijn daarinboven veel kleiner geworden dan vroeger. Ceramische brackets zijn nog minder opvallend. Voor kleine correcties zijn zelfs brackets aan de achterzijde van de tanden mogelijk. Het eten van bepaalde zaken, zoals nootjes en kleverige snoepjes, zijn af te raden. Na het plaatsen van de apparatuur en bij het bijactiveren kan de mond tijdelijk wat gevoeliger zijn.

Het is extra aan te raden om tijdens een orthodontische behandeling de controles bij uw algemeen tandarts verder te laten doorgaan.