Algemene info

Retentiefase

Gedurende maanden is er hard gewerkt om je orthodontische behandeling tot een goed einde te brengen. Dankzij je inspanningen en die van de orthodontist is er een mooi resultaat bereikt. Je beugel wordt verwijderd.

Na de actieve fase, waarbij tanden werden verplaatst, volgt nog een passieve fase die ervoor zorgt dat de tanden in de nieuwe toestand blijven staan. Dat noemen we retentiefase en het is nog een heel belangrijk onderdeel van de behandeling.

 

De natuur laat zich namelijk niet dwingen en de vezels rond de tandwortels, die tijdens de behandeling uitgerekt of samengedrukt werden, zullen nog lange tijd terug naar de oorspronkelijke positie willen, soms zelfs levenslang! De stand van je tanden wordt bovendien mee bepaald door de omringende spieren, dus zal de manier waarop je kauwt, slikt, spreekt en ademt constant kracht uitoefenen op je tanden. Neem daarbij nog dat bij jonge patiënten nog veranderingen optreden door groei van de kaken, die kan doorgaan tot jongvolwassenheid. Hierdoor zal je begrijpen hoe belangrijk het is dat je nieuwe tandenstand geruime tijd moet “vastgehouden” worden. Zoniet is het best mogelijk dat de tanden helemaal of gedeeltelijk naar hun oude positie terugkeren. Dit verschijnsel noemen we “recidief”. Elke orthodontische behandeling moet dus door een stabilisatiefase gevolgd worden : de retentiefase.