Algemene info

Elastieken

Elastiekjes voor een juiste beet

De brackets zorgen ervoor dat de tanden mooi recht komen te staan. Naast de esthetiek is het uiteraard ook belangrijk dat de tanden goed op elkaar gaan passen. Dit is noodzakelijk voor een goed functioneren van het gebit alsook voor het behoud van het bekomen resultaat op lange termijn. Hiervoor zijn tijdens de behandeling meestal elastieken nodig die de boven- met de ondertandboog gaan verbinden opdat de tanden naar de juiste plaats geleid kunnen worden.

Omdat een orthodontische behandeling pas succesvol is wanneer een constante kracht de tandbogen mooi op elkaar kan gaan afstemmen, is het bijzonder belangrijk de juiste instructies van de orthodontist bij het dragen van die elastieken nauwlettend op te volgen.

Enkele richtlijnen bij het dragen van de elastieken:

* Draag ze altijd op de juiste manier volgens de meegegeven instructies. Hoe beter je dat doet, hoe minder lang je behandeling duurt.

* Hou altijd wat reserve-elastieken bij voor het geval er eentje stukspringt. Het is normaal dat af en toe een elastiekje stukgaat. Je krijgt dus een voorraad mee naar huis. Als je elastiekjes bijna op zijn, vraag je nieuwe. Het is handig de kleur, of de code die op de zakjes staat te onthouden

* Het heeft geen nut ze dubbel aan te haken, ook dubbel dragen ’s nachts, vervangt de uren overdag niet.

* Vervang ze regelmatig (normaal dagelijks) om hun elasticiteit op peil te houden.