Algemene info

Botverankering

Botankertjes

Tijdens een orthodontische behandeling kunnen tanden worden verplaatst zodat ze goed in elkaar passen en je een mooie glimlach krijgt. Om dit resultaat te verkrijgen heeft je orthodontist soms bijkomende hulpmiddelen nodig zoals orthodontische botankertjes.

Er bestaan verschillende soorten botverankeringssystemen, Ze worden allen vervaardigd uit titanium.

 

Het botankertje wordt onder je tandvlees met kleine schroefjes vastgemaakt en steekt met zijn kopje doorheen het tandvlees. Het wordt rechtstreeks op het bot van de kaak vastgemaakt, uit de buurt van de wortels van de tanden. In overleg met de orthodontist wordt afgesproken wanneer en hoe de ankertjes geplaatst worden. Meestal gebeurt dit onder lokale verdoving door een kaakchirurg. Eens het niet meer voor de orthodontische behandeling gebruikt wordt, kan dit onder lokale verdoving verwijderd worden.

Doordat deze ankertjes op het bot van je kaak vastzitten, kunnen ze als vast punt in je mond gebruikt worden. Zo kunnen we tanden op hun plaats houden of ze juist in een specifieke richting verplaatsen. Zo'n verplaatsingen in de mond waren vroeger heel moeilijk of bijna niet mogelijk en kunnen nu met behulp van de botankers gecontroleerd uitgevoerd worden.