Algemene info

Snurkapparatuur

Snurken

Als het achterste deel van het verhemelte, de huig en de tong zich ontspannen tijdens de slaap versmalt de luchtpijp. Daardoor gaan vaak alle spiertjes rondom de ingang van de luchtpijp‘ flapperen’ tijdens het nachtelijke ademhalen. Snurken verstoort niet alleen je relatie met je bedpartner maar vaak ook je gezondheid. Snurken kan verergen tot nachtelijke ademstops (slaapapneu's). De noodzakelijke zuurstoftoevoer wordt hierdoor ontregeld tijdens de slaap en er ontstaat oververmoeidheid en slaperigheid tijdens de dagelijkse activiteiten.

Behandeling

Bij het oplossen van het snurk- en slaapapneu-probleem moet de vibratie of blokkade worden verkleind of weggenomen. Dit kan onder andere door verandering van levensstijl (afvallen, minder alcoholgebruik, aanpassing medicijnengebruik), operatief ingrijpen of het plaatsen van apparatuur tijdens het slapen. De beste oplossing verschilt per patiënt.

Ademhalingsweg vrij

De snurkapparatuur wordt individueel vervaardigd en is makkelijk in de hoogte, de voorwaartse en de zijwaartse zin aanpasbaar, zodat het draagcomfort en de effectiviteit optimaal zijn.

Het is in meer dan 95% van de gevallen een directe oplossing voor snurkproblemen.

 

 

 

RICHTLIJNEN BIJ HET DRAGEN VAN EEN SNURKAPPARAAT

De overkappingen worden van voor naar achter over de tandbogen geduwd bij het aanbrengen. Bij het uitnemen gebeurt dit net andersom. ’s Morgens de mond spoelen met water voor het uitnemen maakt het uitnemen makkelijker. Het is aan te raden de eerste dagen alleen met het deel voor de onderkaak te slapen. Daarna kan het deel voor de bovenkaak toegevoegd worden en uiteindelijk kunnen beide delen aan elkaar worden bevestigd.

Het apparaat reeds aanbrengen een half uur voor het slapengaan bevordert de gewenning. Let wel dat de tanden grondig gepoetst zijn voor het aanbrengen. Speekselvloed of een droge mond en kaakgewricht- en kauwspierongemak zijn eigen aan de beginperiode. Na 2 weken zouden de problemen geminimaliseerd moeten zijn.

Het onderhoud van de apparatuur gebeurt bij voorkeur ’s morgens met een tandenborstel. Afwasmiddel gebruiken in plaats van tandpasta zal, vanwege de afwezigheid van schurende bestanddelen, het apparaat langer behoeden voor verkleuring.


Overdag wordt het apparaat het beste bewaard in een droog milieu en in een opbergdoosje dat niet luchtdicht is. Vermijd vooral warm water.

Soms treedt ’s ochtends beetverandering of contactverlies van de achterste kiezen op. Dat kan verholpen worden door een ochtend-bijtoefening uit te voeren:

1.     Plaats een dikke strip aan de binnenzijde tegen de bovenvoortanden en sluit de mond met de onderkaak maximaal naar achteren. Bijt gedurende 20 seconden op de strip

2.     Verwijder dan de strip, beweeg de onderkaak eens van links naar rechts en probeer nu de achterste kiezen op elkaar dicht te bijten. Oefening eventueel herhalen.