Een verzorgd gebit heeft duidelijk de voorkeur...

Vrouwen besteden meer aandacht dan mannen aan hun gebit en hun mondhygiëne. En ook niet onbelangrijk: vrouwen beoordelen een eventuele partner op de staat van zijn gebit. Zij zullen een potentiële partner sneller afwijzen als die onverzorgde tanden heeft, dat blijkt uit een Nederlands onderzoek. 

Uit een grootschalig onderzoek van de Nederlanders Yvonne en Bram Buunk, dat ze recentelijk voorstelden tijdens het World Dental Congress in India, blijkt dat vrouwen tandhygiëne enorm belangrijk vinden. Vrouwen zijn zich meer dan mannen bewust van het belang van goed poetsen van de tanden en verzorgen hun mond beter. Vrouwen zijn ook alerter dan mannen op een slechte adem en dat blijkt vooral te maken te hebben met angst voor sociale afwijzing als gevolg van een slechte adem of andere mondgerelateerde problemen. Hiermee verband houdend blijkt uit het onderzoek dat vrouwen een potentiële partner op basis van zijn gebit beoordelen. Vrouwen wijzen een man met onverzorgde tanden sneller af.

Volgens NVM-mondhygiënisten, de beroepsorganisatie voor mondhygiënisten in Nederland, wordt een slechte adem in 90% van de gevallen veroorzaakt door stinkende zwavelgassen van bacteriën in de mond, vaak voortkomend uit een slechte mondverzorging. Volgens de beroepsorganisatie kan dit verregaande gevolgen hebben. Gezondheidsproblemen, zoals diabetes en hart- en vaatziekten worden beïnvloed door mondbacteriën. Er is ook een verband tussen ontstoken tandvlees en vroeggeboorte, reuma en dementie. 

Om gezondheidsproblemen én relationele problemen te vermijden is het dus heel belangrijk om je gebit goed te verzorgen, klinkt het.

terug naar overzicht