Ceramische brackets

De laatste decennia vinden volwassenen vaker de weg naar de orthodontiepraktijk.

De meeste volwassen patiënten hebben weinig problemen om een jaar of langer met metalen blokjes behandeld te worden, maar voor een aantal onder hen is de esthetische drempel te hoog. Zij kunnen geholpen worden met cosmetische, ceramische brackets. Deze blokjes zijn eigenlijk ongeveer hetzelfde als de metalen blokjes, even sterk en betrouwbaar, alleen zijn ze transparant en bijgevolg veel minder zichtbaar.

Cosmetische brackets hebben echter ook een paar nadelen.Vooreerst zijn ze iets duurder dan gewone metalen brackets. Ze zijn meestal ook wat dikker en groter en ondanks dat de moderne brackets absoluut niet verkleuren en mooi helder blijven, hebben de ligatuurtjes (dat zijn de elastiekjes waarmee de draden worden ingebonden) soms de neiging om te verkleuren onder invloed van voornamelijk roken.

We kunnen dit oplossen door zelfligerende brackets te gebruiken. Deze brackets zijn volledig transparant en de draden worden met behulp van een slotje bevestigd. Er dient dan geen elastiekje meer te worden gebruikt. Indien mogelijk gebruiken we in dit geval ook draden met een witte coating.

terug naar overzicht